12.09.2019

Auratum Asunnot rakennuttaa YLE:n entiseen pääkonttoriin arvoasuntoja

Yleisradion entinen toimitalo Töölön Kesäkadulla saa uuden elämän asuinrakennuksena. Auratum Asunnot saneeraa toimitilakäytössä olleen historiallisen arvorakennuksen. Suojellun talon saneerauksessa säilytetään mahdollisimman paljon vanhaa ilmettä. Aulan oleskelutiloihin kunnostetaan esimerkiksi Yleisradion aikaiset vintage-sohvat. Arkkitehtisuunnittelun on tehnyt Arkkitehtiryhmä A6 Oy, ja yleisistä tiloista vastaa sisustusarkkitehtitoimisto Puroplan Oy. Sisäpuolisten tilojen purkutyöt ovat nyt valmistuneet. Rakennusvaiheen urakoitsijaksi on valittu Skanska. Asukkaat pääsevät muuttamaan uudistettuihin Kesäkadun asuntoihin loppuvuodesta 2022.

Vuonna 1968 valmistunut kiinteistö Töölön Kesäkadulla toimi Yleisradion pääkonttorina vuoteen 1993 asti, jolloin Iso Paja valmistui Pasilaan. Sen jälkeen rakennus on tunnettu SYKE-talona sen pitkäaikaisen vuokralaisen Suomen Ympäristökeskuksen mukaan. Rakennus on laajuudeltaan noin 19 000 neliömetriä.

Nyt historiallinen arvorakennus saneerataan asuinkäyttöön. Kohteen pääsuunnittelija on Arkkitehtiryhmä A6 Oy, joka on keskittynyt talon asuntosuunnitteluun. Taloon valmistuu yhteensä 146 asuntoa, joiden koot vaihtelevat 38 neliöstä 220 neliöön. Ylimmässä kahdeksannessa kerroksessa on terassiasuntoja. Kaikkiin asuntoihin on saatu lupa rakentaa lasitetut parvekkeet.

Sisäpuolisten tilojen purkutyöt on nyt saatu päätökseen ja rakentaminen alkaa lähiviikkoina. Kohteen pääurakoitsijaksi on valittu Skanska. Saneerauksen arvioitu valmistumisaika on loppuvuonna 2022.

Rakennus on tiloiltaan poikkeuksellinen, sillä lähes koko ensimmäinen kerros on yhtenäistä avaraa aulatilaa, jossa on kaikkien kolmen portaan sisäänkäynnit. Tämä mahdollistaa monipuolisten yhteistilojen rakentamisen. Talon ensimmäiseen kerrokseen tulee muun muassa kuntosali, spa-osasto uima-altaineen ja viihtyisät oleskelutilat. Sisäänkäynteihin tehdään pesutilat, joissa voi pestä vaikka koiran tai lasten kuravaatteet. Talon yleisten tilojen suunnittelusta vastaa sisustusarkkitehtitoimisto Puroplan Oy, joka on erikoistunut hotellisisustuksiin.

– Rakennus on laajasti suojeltu. Esimerkiksi ensimmäisen kerroksen aulan tilajako piti säilyttää täysin entisellään. Uusi kokonaisuus on suunniteltu vanhaa kunnioittaen. Historia näkyy talon muodossa, julkisivussa, portaissa ja aulassa. Julkisivun pintamateriaalina tullaan käyttämään kuitubetonia, jossa näkyy alkuperäistä vastaava laattakuvio. Myös sen väri jäljittelee talon alkuperäistä, vaaleaa väritystä, kertoo Auratum Kiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja Matti Äijälä.

Talon historia jätetään näkyviin yleisten tilojen sisustuksessa. Aulassa säilytetään muun muassa vanha kalkkikivilattia, katto ja ovien messinkiset yksityiskohdat. Suuret, vanhat kattovalaisimet kunnostetaan. Jopa Yleisradion aikaiset vintage-sohvat on tarkoitus kunnostaa ja tuoda aulan oleskelutiloihin.

– Kiinnostus Kesäkadun asuntoja kohtaan on ollut erittäin suurta. Erityisen paljon mielenkiintoa ovat herättäneet ylimmän kerroksen terassiasunnot. Luonnollisesti myös merinäköalat kiinnostavat. Asuntojen varaaminen alkaa syyskuun lopussa, Äijälä mainitsee.

Autohalli rakennetaan kellaritasoon, ja taloon tulee noin 400 polkupyöräpaikkaa. Piha-alueelle on suunnitteilla istutusaltaita, oleskelualueita sekä mm. petanque-kenttä. Talon edessä oleva noin sadan neliön laajuinen sisäänkäyntikatos kunnostetaan ja valaistaan. Pihan suunnittelusta vastaa Sitowise (ent. MA-Arkkitehdit).

lisätietoja asunnoista:
Minna Fontell, minna.fontell@auratum.com
asunnothelsinki@auratum.com